Απορρίμματα από τα Σκόπια σωρεύονται στον Αξιό ποταμό

Απορρίμματα από τα Σκόπια σωρεύονται στον Αξιό ποταμό

Αρ. Πρωτ. 9059/13.01.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Σε ποταμό σκουπιδιών έχει μετατραπεί ο Αξιός ποταμός, καθώς οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβηκαν, παρέσυραν σκουπίδια από χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, που βρίσκονταν κατά μήκος της κοίτης τόσο στη χώρα μας, όσο και στο κρατίδιο των Σκοπίων.  Η εικόνα είναι ιδιαίτερα αποκρουστική. Πλαστικά μπουκάλια, σακούλες με σκουπίδια και ξύλα συνθέτουν την εικόνα. Χαρακτηριστικά μάλιστα, είναι τα μπουκάλια με ταμπέλες με κυριλλικούς χαρακτήρες, που μαρτυρούν την προέλευση αυτών των σκουπιδιών.

Το ανησυχητικό, είναι ότι τα σκουπίδια αυτά μεταφέρονται με τα ρεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο και σε τουριστικές περιοχές, όπως οι ακτές της Πιερίας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό ή περιβαλλοντικό, αλλά η συγκέντρωση των σκουπιδιών οδηγεί σε αύξηση των πλημμυρών στα παραποτάμια αγροκτήματα και κατά συνέπεια στην καταστροφή πολλών αγροτικών καλλιεργειών. Οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με την εικόνα που καθημερινά αντικρίζουν. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα, να λάβει μέτρα για την κατάσταση, έτσι ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να σταματήσει ο Αξιός ποταμός να μετατρέπεται σε έναν ποταμό σκουπιδότοπο;

Απάντηση Υπουργείου